10 - WAAROM IS HET RECHT OP COMMUNICATIE NOODZAKELIJK?

Het recht op communicatie is een fundamenteel mensenrecht, noodzakelijk voor de bescherming van de andere burgerlijke, politieke, sociale en culturele rechten. Het recht op communicatie betekent: de vrijheid van meningsuiting, het recht op de toegang tot informatie, het recht op de bescherming van vertrouwelijke communicatie, het recht op privacy, de bescherming van de culturele identiteit (onder meer taalrechten), een onafhankelijke informatievoorziening, de bescherming tegen discriminerende uitingen of voorstellingen, de bescherming tegen bedrog en het recht op deelname aan de openbare communicatie.


COMMENTAAR

In het People's Communication Charter (PCC) zijn deze rechten geformuleerd door individuen en organisaties die zich zorgen maken over de kwaliteit van de communicatie in alle media.

Het handvest bevat vijf centrale thema's:

- Communicatie en rechten van de mens; bij alle vormen van communicatie en informatievoorziening behoort het respect voor de rechten van de mens centraal te staan.

- Publiek Domein; de essentiële hulpbronnen voor communicatie en informatievoorziening (zoals frequenties voor telecommunicatie) zijn 'gemeenschappelijk erfgoed' (publiek domein) en behoren niet ten behoeve van commerciële belangen te worden geëxploiteerd.

- Eigendom; communicatie en informatie diensten behoren niet door overheden of commerciële ondernemingen te worden gemonopoliseerd.

- Autonomie; individuen en groepen hebben een fundamenteel recht op de bescherming van hun culturele identiteit en op de ontwikkeling van hun communicatieve vaardigheden

- Verantwoording; degenen die communicatie- en informatiediensten aanbieden moeten bereid zijn openbare rekenschap af te leggen voor de kwaliteit van hun prestaties.



TERUG NAAR INDEX