9 - BESTAAT HET PUBLIEK DOMEIN NOG?

Zoals in de urbane publieke ruimte wordt ook het publieke domein in de media bedreigd door privatisering en toegenomen surveillance. Deze bedreigingen zijn nu voornamelijk van toepassing op het internet. Terwijl de expansie van commerciële communicatie in de massamedia wettelijk wordt beperkt, wordt dit vrijgelaten of gestimuleerd op het internet.

In Nederland wordt het publieke domein niet meer genoemd in beleidsdocumenten zoals 'Boven NAP', de herijking van het 'Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen (NAP)'. De "bijzondere verantwoordelijkheid" van de overheid voor het publiek domein werd nog wel zo genoemd in het 'Nationale Actieplan Elektronische Snelwegen - Van Metafoor naar Actie' (NAP) uit 1994.



COMMENTAAR

In het 'Nationale Actieplan Elektronische Snelwegen - Van Metafoor naar Actie' (NAP) dat eind 1994 verscheen valt in de inleiding het volgende te lezen over het publieke domein:

"Naast de marktsector bestaat er immers een publiek domein, waarvoor de overheid een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. Het bestaan en de omvang van het publieke domein komen voort uit de grondrechten van de burgers. Drie aspecten zijn daarbij van belang:

  • Het recht op vrijheid van informatie en communicatie
  • het recht op bescherming van de persoonlijk levenssfeer;
  • het recht op ordelijke regels (door de overheid op te stellen) voor het maatschappelijk en commercieel verkeer.
Artikel 22 van de Grondwet stelt: "[De overheid] schept voorwaarden voor maatschappelijke en culturele ontplooiing en voor vrijetijdsbesteding." Deze opdracht verlangt van de overheid dat de mogelijkheden voor de inrichting van de elektronische snelwegen mede in dit voorwaardenscheppende publieke kader worden gezien."



TERUG NAAR INDEX