| |
"Net als in het gewone leven, op straat en in de massamedia bestaat er ook in cyberspace een 'virtuele openbaarheid'. Dit zijn software configuraties die voor iedereen toegankelijk en te gebruiken zijn. Deze publieke fora kunnen bestaan uit plekken voor het uitwisselen van gedachten en informatie, maar het kan ook software zijn, die gratis of tegen een gering bedrag ter beschikking wordt gesteld (de zogenaamde freeware en shareware).
Het kenmerk van Publiek Domein 2.0 is dat het noch door de (globale) markt, noch door de (nationale) staat gedomineerd wil worden. In tegenstelling tot de publieke omroepen, die vrijwel overal in handen zijn van staat en regeringspartijen, tracht de virtuele openbaarheid in het internet te ontkomen aan regulering en controle van staatswege. Ook al zijn belangrijke delen van het Net ontwikkeld met staatsgelden, is het nog niet zo dat overheden hier een claim op kunnen leggen. Hetzelfde geldt voor de commercie, die voor alles de markt als een oplossing ziet en alle handelingen tussen mensen in termen van geld ziet. Toch zijn er bepaalde kanalen (nieuwsgroepen, mailinglists) en software zoals besturingssystemen (Linux) die niet eigendom zijn van bedrijven.
Publiek Domein 2.0 hoeft in principe weinig tot niets te kosten en is van iedereen en niemand. Het breekt met het schaarstemodel. Cyberspace is oneindig, in tegenstelling tot de staatkundige ruimte, alhoewel de toegang tot genoeg bandbreedte maar voor weinigen is weggelegd. Wat in principe vrij en oneindig is, wordt kunstmatig afgeknepen om het in economische en politieke zin beheersbaar te maken. Dit betekent dat publiek domein, in zijn tweede gedaante, voortdurend in gevaar is en zich dient te verdedigen door in de aanval te gaan. Publiek Domein 2.0 is een geleefde utopie die telkens weer wordt gedacht en vormgegeven, ten onder gaat, afgepakt wordt en elders opduikt."
[Bron: Geert Lovink - Definitie van Publiek Domein 2.0 -
Amsterdam, april 1998]
"New production processes and new media are [indeed] forcing us to re-configure our notions of what might constitute public space and the public domain. But this should not induce us to restrict our focus to the virtual domain. Although I agree that it is 'where the action is' in the sense that everything in our culture is reconfiguring around virtual flows; (flows of information, flows of technology, flows of organizational interaction, flows of images, sounds and symbols). And I realize that these flows are not just one element in the social organization, they are an expression of processes *dominating* our economic, political and social life.
But PLACES do not disappear.
In the wider cultural and political economy the virtual world is inhabited by a cosmopolitan elite. In fact put crudely elites are cosmopolitan and people are local. The space of power and wealth is projected throughout the world, while people's life experience is rooted in places, in their culture, in their history."
[Bron David Garcia - 'Some thoughts on the Public Domain',
8 februari 1998]
| | |